Recent, societatea SC INFRAENCO SRL, cu sediul în Câmpia Turzii, a adresat o solicitare Primăriei, în vederea stabilirii unui protocol de colaborare, pentru montarea unei turbine în scopul evaluării potenţialului de producere a energiei eoliene.
Societatea este parteneră şi reprezentantă zonală a Grupului Gamesa, din Spania, grup specializat în producerea turbinelor eoliene. Solicitarea constă în acordarea de către primărie, a unui teren, în vederea amplasării unei turbine de probă, urmând ca la finalul perioadei de un an, SC INFRAENCO SRL să finalizeze un studiu tehnic( care va fi încredinţat gratuit oraşului Luduş) din care să rezulte dacă forţa eoliană permite amplasarea turbinelor finale şi recomandări privind modul în care ar putea fi materializată investiţia.
Administraţia locală luduşeană a acceptat oferta, a identificat locul de amplasare a turbinei eoliene în perimetrul cartierului Gheja, în apropierea râului Mureş, în zona numită Surmezău, iar în şedinţa extraordinară din 26 august 2010, Consiliul Local a aprobat asocierea oraşului Luduş cu societatea respectivă.
Blocuri reabilitate termic
Trei blocuri din oraş, de pe străzile Policlinicii, Independenţei şi Libertăţii, vor fi realibitate termic prin „Programul local multianual pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe”. Lucrările vor fi finanţate de la bugetul local, bugetul de stat şi cu contribuţia bănească a locatarilor beneficiari. Valoarea lucrărilor se ridică la 1.450.253,41 lei, adică peste 140 miliarde lei vechi.
Un nou depozit de alimente
În şedinţa extraordinară a Consiliului Local din 26 august, consilierii au aprobat alocarea de la bugetul local, a sumei de 79.000 lei pentru construirea unui depozit de alimente, dotat cu instalaţii pentru păstrarea alimentelor. Acest depozit va fi folosit pentru păstrarea alimentelor în condiţii optime, destinate celor aproximativ 480 de persoane nevoiaşe din oraş. Investiţia va fi finalizată în trimestrul IV al acestui an.
Panouri solare pentru Spitalul Orăşenesc „Dr. Valer Russu”
Consiliul Local a câştigat un proiect cuprins în programul Ministerului Mediului de montare a panourilor solare, un proiect în valoare de 1.000.000 lei. Prin implementarea acestui proiect, Spitalul Orăşenesc „Dr. Valer Russu” va beneficia, la iarnă, de căldură şi apă caldă produsă de energia panourilor solare.
Mai multe în Ziarul Zi de zi
Agenda culturală a Ansamblului HAJDINA în luna august
Duminică, 8 august Ansamblul HAJDINA, a onorat inviţatia tinerilor dansatori din Lunca Mureşului, aflaţi sub coordonarea dl-ului PAPP GYÖRGY, directorul Căminului Cultural, care au organizat cea de-a XV-a ediţie a Festivalului GYÖNGYKOSZORÚ. S-au prezentat 23 de formaţii folclorice din ţară şi Ansamblul Folcloric din SOLT-Ungaria, localitate cu care Lunca Mureşului este înfrăţită. Numerosul şi inimosul public a sesizat evoluţia deosebită a coregrafiilor prezentate la această ediţie jubilară faţă de primele ediţii. Ansamblul Hajdina a prezentat dansuri de pe Valea Târnavelor, programul fiind intitulat: "Petrecere din Ozd", coregrafie pregătită de soţii Both, din Cluj - Napoca.
Tot duminică, dansatorii de la Hajdina s-au deplasat la Praid, jud. Harghita, fiind invitaţi de Ansamblul "IDE, LÁBAM!!!", respectiv de Primăria Praid. Aici a avut loc o adevarată gală de fanfare, după care au urmat dansuri populare alături de solişti vocali. Cei prezenţi au aplaudat la scenă deschisă programul prezentat de Ansamblul Hajdina. Repetiţiile făcute în tabăra de dansuri şi de pregătire instrumentală de la Ocna De Sus şi de la Feldioara şi-au arătat roadele.
Nici duminica viitoare - 15 august - nu-i găseşte acasă pe cei de la Hajdina. De data aceasta, sunt oaspeţii FESTIVALULUI DE CERAMICă ŞI DE FOLCLOR de la ÁRCSÓ-CORUND. În programul lor, cei prezenţi vor putea urmări tema "drumul tineretului de azi de la discotecă către dansuri populare".
Iar week-end-ul următor – 21 - 22 august - Ansamblul Hajdina va fi la Odorheiu Secuiesc unde va participa la "Zilele de Sfântul Ştefan", organizat de primăria municipiului în colaborare cu alte instituţii culturale. În programul de sămbătă seară, organizatorii evenimentului oferă şansa celor de la Hajdina de a prezenta un spectacol artistic de şaizeci de minute. Acest spectacol va constitui pentru dansatori o adevărtă repetiţie înaintea plecării la Festivalul de la Katidim-Istanbul, din 15-22 septembrie 2010.
Bani pentru educaţia rromilor
În data de 18 iunie 2009 a fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliul Local Luduş şi Asociaţia Rromani Maris, reprezentată de profesorul Moca Rudi, având ca obiect asigurarea accesului la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar a copiilor de etnie rromă. În temeiul acelui acord profesorul Moca Rudi a organizat cursuri educative şi de învăţare corectă a limbii materne, a acţionat pentru accederea elevilor de etnie rromă din Luduş în învăţământul liceal şi universitar. În şedinţa din 21 iulie 2010, Consiliul Local a hotărât să prelungească acel acord până la sfârşitul lunii septembrie 2010. Actul adiţional îi permite profesorului Moca Rudi să-i pregătească pe preşcolarii rromi din Gheja, printr-o Grădiniţă de vară, pentru şcolarizarea lor în clasa întâi la Școala Generală „Ioan Th. Oltean”.
sursa:Cuvântul liber
eComunitate sprijină întreprinzătorii
La ediţia workshop-ului on-line din 21, 22 şi 23 iulie 2010, „Afaceri de succes în mediul virtual”, lansat pe portalul www.ecomunitate.ro s-au pus la dispoziţia membrilor portalului eComunitate resursele necesare care să-i ajute să utilizeze cu uşurinţă instrumente moderne pentru dezvoltarea propriilor afaceri. Pentru antreprenorii şi persoanele care doresc să-şi dezvolte o afacere proprie şi care nu au putut participa la workshop le punem la dispoziţie suportul de curs pentru fiecare sesiune online:
- Analiza oportunităţilor de afaceri şi cercetarea de piaţă;
- Căutarea on-line – soluţia ideală pentru identificarea furnizorilor şi a potenţialilor parteneri de afaceri;
- Sisteme pentru planificarea resurselor întreprinderii;
- Sisteme pentru gestionarea relaţ;iei cu clienţii;
- Cum să faci plăţi rapide pe internet;
- Cum să recrutezi on-line personal şi să administrezi o bază de date cu CV-uri.
Mai multe detalii, la pagina www.ecomunitate.ro/workshop