PUNCT DE LUCRU A.E.S.A., LA LUDUŞ
Începând cu data de 27 noiembrie 2012, activitatea de prevenţie şi combatere a consumului de droguri în oraşul Luduş este coordonată de un PUNCT DE LUCRU, înfiinţat de Asociaţia Europeană pentru Siguranţă şi Antidrog – AESA, în parteneriat cu Primăria şi Poliţia oraşului Luduş. Prin decizia internă nr.12 din luna septembrie 2012, Consiliul director din Bucureşti al AESA a numit-o pe d-na prof. Ana Bordan în funcţia de preşedinte al nou înfiinţatului organism non guvernamental din Luduş. Domnul diplomat economist Florea Voicu, preşedintele AESA a adresat felicitări şi mulţumiri administraţiei locale şi doamnei Ana Bordan în asumarea responsabilităţilor în acţiunea atât de necesară şi de importantă pentru viitorul sănătos al copiilor şi tinerilor, partea cea mai vulnerabilă a comunităţii locale. Colaboratorii cei mai apropiaţi ai doamnei Ana Bordan sunt subinspectorul de poliţie Iulian Cojocariu, şeful departamentului de ordine publică, profesorii Daniel ţeculescu, Otilia Dobrău, economistul Denis Bordan, preşedintele Asociaţiei Sportin Luduş, toţi directorii, profesorii şi elevii din instituţiile de învăţământ din oraş, precum şi părinţii elevilor şi tinerilor luduşeni. Zecilor de liceeni şi de elevi de la ciclul gimnazial participanţi la momentul organizatoric care a avut loc la şcoala Gimnazială „Ioan Vlăduţiu”, li s-au adresat preşedintele Florea Voicu, subinspectorul de poliţie Iulian Cojocariu, Ioan Manea, vicepreşedintele AESA, preşedintele Ana Bordan care, întemeiaţi pe cele mai noi cercetări ştiinţifice, au demonstrat cu date statistice şi imagini efectele distructive ale consumului de droguri ( tutun, alcool, etnobotanice, LSD, extasy, cocaină, canabis ş.a.) asupra ficatului, creierului, plămânilor, ochilor şi a genei vitale. Învăţămintele au fost succint formulate: Fiecare ţigară pregăteşte cancerul de plămâni! Alcoolismul ucide voinţa, creativitatea, iubirea şi armonia interumană, viaţa! Alcoolul, etnobotanicele, drogurile de sinteză îl alungă pe tânăr din comunitatea umană. Evită-l pe „prietenul” care te îndeamnă „să încerci”, din curiozitate, un drog! Preţuieşte viaţa şi prietenii adevăraţi, evită anturajele dubioase!
ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI
Primăria Oraşului Luduş şi Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu”, în colaborare cu Radio România, organizează sâmbătă, 1 Decembrie 2012, ora 18,00, un spectacol dedicat Zilei Naţionale a României.
„LUDUŞUL VĂZUT DE ... LUDUŞENI!”
Biblioteca oraşului Luduş a lansat un nou concurs de fotografii. Sub genericul „Luduşul în patru anotimpuri”, concursul cuprinde patru secţiuni care se vor desfăşura în perioadele: 8.10.2012 – 10.12.2012; 01.10.2012 – 10.03.2013; 01.03.2013 – 10.006.2013; 01.06.2013 – 10.09.2013. Pentru mai multe detalii vizitaţi blogul foto-ludus.blogspot.ro
ZIUA ARMATEI ROMÂNE
Joi, 25 octombrie 2012, începând cu ora 16,30, vor avea loc depuneri de coroane şi defilarea Gărzii de Onoare a Garnizoanei Târgu Mureş, în parcul din faţa Primăriei. Evenimentul organizat de Primăria Luduş şi Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” este un omagiu adus Armatei Române care, la 25 octombrie 1944, a obţinut victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de sub ocupaţia horthystă.
„Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie este Ziua Armatei Române, o zi de glorie şi de cinstire pentru eroismul şi jertfele prin care, de-a lungul vremii, oştirea noastră şi-a îngemanat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-şi misiunea nobilă de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român. La 25 octombrie 1944, glorioasa armată română elibera ultima localitate româneasca de sub ocupaţie străină: orasul Carei. Prin lupte grele şi sângeroase, şi fapte de eroism, armata română a reîntregit Transilvania străbună, leagănul naţiunii şi civilizaţiei româneşti, din al cărui trup fusese răpită partea de nord-vest prin odiosul dictat de la Viena. La această măreaţă sărbătoare, cu ocazia Zilei Armatei Române, se cuvine ca tuturor eroilor neamului şi veteranilor de război, care au înfruntat gloanţele şi vitregia războiului, celor care şi-au dat viaţa pentru libertatea, unitatea şi integritatea României, să le aducem un calduros şi pios omagiu şi să le transmitem de peste timp gânduri de recunoştinţă veşnică din partea generaţiilor de azi, a noastră, a tuturor.” sursa:albaiulia.mconet.biz
UN MILION DE STELE
Împlinirea celor 10 ani de activitate filantropică a Centrului Caritas Luduş de îngrijire socio-medicală la domiciliu a persoanelor vârstnice, singure şi nevoiaşe a fost marcată vineri, 12 octombrie 2012, prin debutul unei noi acţiuni de solidaritate cu luduşenii care trăiesc în sărăcie. În prezenţa primarului Cristian Moldovan, a preotului paroh greco-catolic Sorin Russu, a coordonatoarei Centrului Caritas Luduş, Persida Stan şi a unui mare număr de binevoitori cu suflet creştin, întruniţi pe platoul din faţa sălii de sport a oraşului, a fost lansată ediţia locală din acest an a campaniei de întindere europeană UN MILION DE STELE. Cei prezenţi au aprins 420 de candele pe care, cu smerenie, le-au aşezat în interiorul crucii mitropolitane desenată pe asfaltul platoului, fiecare candelă reprezentând o familie săracă din oraş. Cu acest prilej s-au făcut şi primele donaţii. Donaţii se pot face până la încheierea campaniei, adică până aproape de Crăciun, fie la preotul paroh Sorin Russu, fie la sediul Centrului Caritas, din cartierul Arizona. Lămuriri suplimentare pot fi obţinute, apelând numărul de telefon 0730/588.327.
REZULTATELE COMPETIŢIEI DE CROS, TROFEUL ELLA KOVACS
Decrierea activităţii sportive desfăşurate în cadrul competiţiei „Trofeul Ella Kovacs” şi rezultatele concursului desfăşurat sâmbătă, 6 octombrie 2012, la Luduş poate fi văzut în continuare, în format pdf. Datele sunt oferite de dl. Denis Bordan, preşedintele Asociaţiei Club Sportin Luduş.
Rezultate concursCAMPANIE CARITAS PENTRU AJUTORUL CELOR NEVOIAŞI
Vineri, 12 octombrie 2012, ora 18,00, în faţa Sălii de Sport a oraşului( din cartierul Arizona ) organizaţia CARITAS, filiala Luduş organizează campania UN MILION DE STELE, acţiune menită să sensibilize cetăţenii pentru a face un gest de solidaritate faţă de persoanele care trăiesc în sărăcie şi sunt marginalizate social. Gestul constă în aprinderea de lumânări într-un spaţiu public, fiecare flacără reprezentând simbolic o persoană care se confruntă cu neajunsurile şi excluziunea socială.
Campania „Un milion de stele” este o iniţiativă Caritas, fiind deja un eveniment cu tradiţie în ţările din Europa de Vest. Prima dată a fost organizat în 1998, în Franţa. De atunci, acţiunea se repetă anual, înainte de Crăciun, în tot mai multe locaţii. În prezent, ea se desfăşoară în ţări europene precum Germania, Ungaria, Franţa, Austria, Belgia, Luxemburg şi Elveţia. România s-a alăturat iniţiativei încă din 2005.
TROFEUL „ELLA KOVACS” – LA CEA DE-A VIII-a EDIŢIE
Sâmbătă, 6 octombrie 2012, va avea loc cea de-a VIII-a ediţie a concursului interjudeţean de cros pentru copii şi juniori, Trofeul „Ella Kovacs”, organizat de Atletic Club Sportin Luduş în colaborare cu Clubul Copiilor şi Elevilor. Anunţ preluat de pe site-ul Federaţiei Române de Atletism, http://www.fra.ro
Aici, în format pdf.
1 octombrie – Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice
Organizaţia Naţiunilor Unite a apreciat în anul 1990 că este necesar ca statele lumii, guvernele lor, să omagieze generaţiile vârstnice, pentru contribuţia lor la dezvoltarea societăţii; aşa a fost stabilită ziua de 1 octombrie în calendarul lumii ca Zi Internaţională a Persoanelor Vârstnice. De atunci, în toate ţările membre ale ONU, printre care şi ţara noastră, la 1 octombrie au loc manifestări variate, care au ca scop aprecierea persoanelor vârstnice.
La Luduş, Primăria şi Consiliul Local, în colaborare cu Sindicatul Pensionarilor din oraş omagiază 32 de perechi de pensionari care au împlinit 50 de ani de la căsătorie, răsplătindu-i cu câte 400 de lei, un buchet de flori şi o diplomă. Evenimentul va avea loc la restaurantul „Romeo şi Julieta”, luni, 1 octombrie, începând cu ora 15, unde aceştia vor petrece alături de alţi pensionari( peste 200 ), în compania ansamblurilor de dansuri populare, „Ardealul” şi „Hajdina”, care vor întreţine atmosfera de sărbătoare.