BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Arhiva iulie 2011 „Evenimente locale”


Consultaţii la ochi GRATUITE

În săptămâna 11 – 15 iulie, la Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” din Luduş vor avea loc consultaţii la ochi gratuite oferite de Optica Milano Oftal Provisus. Programul de desfăşurare a consultaţiilor este următorul: luni şi miercuri, între orele 9,00 – 16,00, marţi şi joi, între orele 11,00 – 18,00 iar vineri, între 8,00 – 14,00. Firma oferă reduceri la ramele de ochelari, procentul discountului fiind calculat direct proporţional cu vârsta clientului.



ASIGURAREA OBLIGATORIE A LOCUINŢELOR

Primăria orașului reamintește ludușenilor, că data de 15 iulie a.c. este termenul limită pentru încheierea poliţei de asigurare petru locuinţe împotriva dezastrelor naturale. Astfel, potrivit Legii nr. 260/2008, persoanele fizice și juridice sunt obligate să își asigure împotriva dezastrelor naturale, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, aflate în proprietatea acestora și înregistrate în evidenţele organelor fiscale. Proprietarii care până la data de 15 iulie nu își asigură locuinţele riscă o amendă între 100 și 500 de lei. Mai multe pe www.ludus.ro



CENTRUL LOCAL DE CONSULTANŢĂ AGRICOLĂ LUDUŞ

CLCA LUDUŞ, aflat în subordinea Camerei Agricole Judeţene, la rândul ei aflată în subordinea Consiliului Judeţean, are atribuţii de asistenţă tehnică de specialitate privind producţia vegetală şi creşterea animalelor, de informare şi pregătire profesională a producătorilor agricoli, de organizare a cursurilor de instruire pentru producătorii agricoli, de întocmire a proiectelor FEADR.

De la înfiinţarea, în anul 2000 şi până în prezent, Centrul Local Agricol Luduş a organizat, peste 25 de cursuri de iniţiere în meseriile de : agricultor în culturi vegetale şi crescător de animale, lucrător în culturi vegetale, brutar, patiser, morar. Fiecare curs a cuprins între 20 şi 30 de persoane interesate de iniţierea în meseriile respective. Cursanţii au fost din Luduş, în marea lor majoritate, dar şi din localităţile limitrofe oraşului, ba chiar şi din judeţele Alba şi Cluj. De la începutul anului, au fost organizate un număr de 3 cursuri de iniţiere în meseria de „Agricultor în culturi vegetale şi crescător de animale", cursuri la care s-au înscris 84 de cursanţi, din care au absolvit 77. Cursul de agricultor s-a desfăşurat pe parcursul a 150 de ore de pregătire teoretică şi 180 de ore de pregătire practică. La sfârşitul cursului s-a susţinut un examen, care a constat dintr-o probă teoretică şi o probă practică sub formă de interviu. În urma examenului, cursanţii au primit o diplomă de calificare. Cursurile organizate de Camera Agricolă Judeţeană Mureş, au acreditarea Direcţiei de Muncă Mureş şi sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei( MECST).

Camera Agricolă Judeţeană a întocmit în luna iunie, prin intermediul consilierilor angajaţi, un număr de 195 de proiecte pe Măsura 141- ferme de semi-subzistenţă, din care 14 au fost întocmite la Centrul Local Luduş.

Pentru informaţii suplimentare, poate fi contactat consilierul agricol local, d-na ing. Maria Herţa, la biroul de consultanţă agricolă aflat în incinta Primăriei oraşului.



La Luduş, 46,12% dintre elevi au promovat examenul de bacalaureat

Pentru sesiunea iunie-iulie 2011 a examenului de Bacalaureat, la Grupul Școlar Industrial din localitate au fost înscrişi 232 de absolvenţi. Dintre aceştia, doar 106 au promovat examenul, 124 fiind respinşi, iar 2 nu s-au prezentat la examen. Niciunul dintre proaspeţii bacalaureaţi nu au obţinut media generală 10. Au fost două medii de 10 la examenul de limba română, obţinute de elevele Ioana Bârlean şi Cristina Precup, precum şi o medie de 10 la examenul de geografie, obţinută de eleva Ioana Bârlean. Dintre reuşiţi, 21 au medii generale peste nouă, 27 au medii între opt şi nouă, 22 au medii între şapte şi opt, iar 27 au medii între şase şi şapte. 27 de elevi respinşi au medii între cinci şi şase şi, cu siguranţă, aceştia au mari speranţe să obţină o majorare a mediilor în urma contestaţiilor depuse.


A consemnat, Mircea Gheborean

Sărbătoare folclorică la Luduş

Sub genericul „DRAGU-MI VARA LA JOC!” s-a desfăşurat duminică, 3 iulie 2011, la Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu”, din Luduş, cea de a treia sărbătoare folclorică organizată de dl. Mihai Poşteanu, fiu al Luduşului, fost cântăreţ bisericesc la Catedrala Mare Ortodoxă din Târgu Mureş, cântăreţ la Biserica Ortodoxă din comuna Aţintiş. La frumuseţea întâlnirii au contribuit Ceata de dansatori, îndrumată de dl. Adrian Ciocan, Ceata de fluieraşi, instruită şi dirijată de dl. Nicolae Ciuvică, în vârstă de 88 de ani, componente ale Ansamblului folcloric al localităţii Șercăiţa, din judeţul Braşov, precum şi Ansamblul „Kala amare roma”, din Luduş, instruit de dl. Florin Ötvöş. Spectatorii luduşeni au fost plăcut impresionaţi de elegantele costume populare purtate de fetele şi băieţii din Șercăiţa, de vigoarea dansurilor „Hodoraga”, „Brâul fetelor”, „Căluşul ardelenesc” şi „Dansul fetelor de la Crihalma”, de doinele şi cântecele de joc ale fluieraşilor, de voioşia debordantă a dansatorilor rromi din Luduş. Întâlnirea artiştilor amatori s-a încheiat noaptea târziu prin petrecerea organizată de dl. Mihai Poşteanu, în noua sa locuinţă, din comuna Aţintiş.



CONCURS DE FOTOGRAFII

După cum am anunţat la sfârşitul lunii februarie, vă reamintim că Biblioteca orăşenească a lansat un concurs de fotografii care se desfăşoară în perioada 1 martie – 1 octombrie, „Luduşul văzut de ... luduşeni!”. Câştigătorul premiului I va fi răsplătit cu o cameră foto digitală performantă.



concurs fotografii

Pentru cei interesaţi, iată regulamentul concursului:

REGULAMENT OFICIAL

Tema Concursului : „Luduşul văzut de... luduşeni”

Fiecare candidat poate înscrie între una şi trei fotografii. Concursul are scop realizarea unei expoziţii de fotografii inedite pe tema “Luduşul văzut de... luduşeni” .

Calendarul de desfăşurare al Concursului este:

1 martie 2011 – 1 octombrie 2011 – înscrierea lucrărilor; 12 – 19 octombrie 2011 – jurizarea şi anunţarea câştigătorilor.

Dreptul de participare. Eligibilitate. Cerinţe tehnice şi legale.

La concurs poate participa orice locuitor al oraşului Luduş şi nu are limită de vârstă. Acest concurs este destinat fotografilor amatori.

Regulament – Concurs de Fotografie

Nu sunt permise prelucrări şi/sau postprocesarea fotografiilor, cum ar fi: persoane sau obiecte puse artificial în cadru, blur-uri artificiale, etc. Nu sunt permise colajele. Nu vor fi acceptate la înscriere sau vor fi descalificaţi concurenţii care prezintă fotografii royalty-free sau luate din diverse colecţii plătite, fotografii obscene sau cu conţinut imoral. Fotografiile pot fi alb negru sau color, realizate în orice tehnică, în orice stil fotografic, prelucrate sau nu digital. Utilizatorii trebuie să fie titularii tuturor drepturilor de proprietate intelectuală sau de orice altă natură asupra fotografiilor înscrise în concurs. Participantul dă acordul expres ca materialele înscrise în concurs şi realizate de acesta să poată fi folosite de către Biblioteca Orăşenească Luduş în scopul promovării concursului şi a utilizării lor la alte activităţi culturale ale instituţiei. Fotografiile trimise trebuie să fie originale, realizate de concurenţi. Biblioteca Orăşenească Luduş nu îşi asumă răspunderea pentru nici o fotografie însuşită în mod ilegal de către concurenţi. Concurentul este unic responsabil pentru orice consecinţe directe sau indirecte ce pot apărea ca urmare a participării cu fotografii la acest concurs. Imaginile care nu respectă prevederile din regulament vor fi excluse din concurs.

Trimiterea imaginilor şi finalizarea înscrierii

Imaginile vor fi trimise în format digital pe adresa bibliotecaludus@yahoo.com sau biblioteca.ludus@gmail.com .Acestea vor fi postate pe blogul foto-ludus.blogspot.com pentru a fi vizualizate de toţi cei interesaţi. La primirea informaţiilor de înscriere şi a imaginilor Biblioteca Orăşenească va confirma primirea materialului prin trimiterea unui email de confirmare. Toate fotografiile vor avea ataşat un comentariu al autorului care să conţină numele imaginii şi o scurtă descriere. Pentru a fi acceptate în concurs, fotografiile trebuie să nu mai fi fost publicate niciodată. Alături de fotografie va trebui să trimiteţi un fişier text care să conţină următoarele informaţii: nume, prenume, adresa actuală, numărul de telefon, adresa de e-mail. Numele declarat la înscrierea în concurs trebuie să fie acelaşi cu cel din actul de identitate. Biblioteca Orăşenească va considera în mod automat că trimiterea unei fotografii şi datelor în format text reprezintă participarea concurentului la concurs şi că acesta este de acord cu regulamentul concursului.

Juriul şi condițiile de jurizare

Membrii juriului vor fi anunţaţi după terminarea perioadei de înscriere în concurs. Deciziile juriului sunt irevocabile şi nu trebuie justificate. Lucrările înscrise în concurs sunt apreciate după criteriile: creativitate, originalitate, idee, calitate tehnică, estetica imaginii.

Vă dorim mult succes!

Mai multe informaţii puteţi găsi la adresa http://foto-ludus.blogspot.com/ .