BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Arhiva mai 2010 “Evenimente locale”

Ziua Mondială fără Tutun

Începută din anul 1987 ca o iniţiativă de a atrage atenţia asupra pericolul utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători, în fiecare an, în întreaga lume, pe 31 mai este marcată Ziua Mondială Fără Tutun. Organizaţia Mondială a Sănătăţii alege în fiecare an altă temă pentru a marca această zi, în acest an tema aleasă fiind: “Diferenţele de gen şi consumul de tutun cu accent pe publicitatea adresată femeilor”. În efortul de a creşte nivelul de conştientizare al puterii distructive a tutunului, anul acesta campania va atrage atenţia în special asupra efectelor nocive ale tutunului în rândul populaţiei de gen feminin.
Tutunul reprezintă principala cauză de deces în rândul populaţiei. Mai mult de 5 milioane de oameni mor anual din cauza efectelor tutunului, mai mult decât cei care mor din cauza infectării cu HIV/SIDA, tuberculoză şi malarie. Este singurul produs legal care ucide, cu liberul consimţământ al consumatorului. Jumătate din numărul fumătorilor riscă să moară din cauza unei boli asociate consumului de tutun. De asemenea, fumatul creşte predispoziţia către boli de inimă şi slăbeşte imunitatea.
Pentru a veni în ajutorul celor care vor să se lase de fumat dar nu reuşesc, a fost înfiinţat Centrul Naţional pentru Renunţare la Fumat, care are deschise centre de consiliere pentru renunţarea la fumat în fiecare județ. Aceste centre le puteţi găsi pe site-ul CNRF, la adresa www.stopfumat.eu


Asociaţia PRO LUDUŞ - pentru luduşeni

Începând cu luna martie a acestui an, a luat ființă Asociaţia Pro Luduş. Scopul şi obiectivele acestui O.N.G. sunt conservarea, crearea şi promovarea tradiţiilor, obiceiurilor şi valorilor materiale şi spirituale ale comunităţii locale. O primă acţiune concretă a asociaţiei a fost realizarea campaniei de atragere a 2% din veniturile persoanelor fizice prin completarea şi depunerea declarației 230. Fondurile astfel obţinute, vor fi distribuite de conducerea asociaţiei, în funcţie de priorităţi, în realizarea proiectelor importante asumate: înfiinţarea Muzeului orașului Luduş, realizarea Brandingului oraşului, înfiinţarea Clubului oamenilor de afaceri din oraş, realizarea de parteneriate pentru promovarea valorilor culturale, sportive, economice şi sociale ale oraşului.
sursa: Ziarul Luduşeanul


Festival – Concurs judeţean pentru preşcolari

Miercuri, 26 mai 2010, cu începere de la ora 9,00, va avea loc la Casa de cultură“Pompeiu Hărăşteanu” din Luduş, Festivalul – Concurs Județean pentru preşcolari “CE-I STRĂBUN NU VREM SĂ PIARĂ”.Acest festival-concurs este organizat de Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 2 Luduş, cu avizul I.S.J. Mureş şi în parteneriat cu Casa de Cultură “Pompeiu Hărăşteanu” şi Primăria oraşului Luduş. Festivalul cuprinde două secţiuni: una de dansuri populare şi una de lucrări decorative – artă populară, în acest an desfăşurându-se cea de-a V-a ediţie.


“Primăveri luduşene”

Biblioteca orăşenească Luduş a organizat cea de-a 7-a ediţie a concursului de creaţie literară “Primăveri ludușene”, pe perioada februarie-aprilie 2010, la care au participat elevi ai claselor V-XII de la şcolile din zonă. În acest an, au fost înscrişi 130 de elevi din Sighişoara, Iernut, Târnăveni, Sărmaşu, Tăureni, Cheţani, Sânger şi Luduş cu peste 300 de lucrări. Juriul a ales finaliştii care vor fi premiaţi sâmbătă, 5 iunie 2010, ora 12, la Casa de Cultură “Pompeiu Hărășteanu” din Luduş, în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul “Zilelor oraşului”. Finaliştii sunt publicaţi pe blogul Bibliotecii orăşeneşti Luduş la adresa http://bibliotecaoraseneascaludus.blogspot.com/


Zilele Oraşului Luduş

În perioada 31MAI – 06 IUNIE 2010 se vor desfăşura o serie de activităţi prilejuite de “Zilele Luduşene”, atât în cadrul şcolilor din oraş, la Clubul Copiilor, Casa de Cultură cât şi pe scena mare ce va fi amplasată în faţa primăriei. Pentru cei interesaţi, afişăm calendarul activităţilor ce vor avea loc în această perioadă.


Ziua Europei

La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. În acea zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene. În 1985, liderii UE, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.

În cinstea Zilei Europei, în data de 07.05.2010 a avut loc la centrul CRED din Luduş, finalizarea proiectului tematic “La mulţi ani , EUROPA!”.Proiectul a cuprins dezbateri şi observări în urma cărora copiii şi-au îmbogăţit sfera de cunoştinţe, creativitatea şi priceperea realizând sub îndrumarea educatoarelor şi a d-nei prof. Olga Pal de la Clubul Copiilor din Luduş, lucrări artistico-plastice şi practice.

Copiii îmbrăcaţi de sărbătoare, au pornit prin oraş cu cântec şi voie bună purtând cu ei pancarde, steguleţe, porumbei şi flori, împărţind pliante trecătorilor, îndemnându-i spre o Europă unită şi fericită. S-au îndreptat spre centrul CRED, unde au continuat cu un program artistic. La acest proiect au participat preşcolari de la grădinița cu program prelungit nr.2 din Luduş, și anume:

  • Grupa mare A îndrumată de d-nele ed. Katona Bândilă Maria și Petac Carmen, acompaniaţi de d-nul prof. Fanea Dorel
  • Grupa mijlocie B îndrumată de d-nele ed. Fărcaş Livia şi Botezan Kinga
  • Grupa mare B îndrumata de d-na Szasz Petruţa

Festivalul jocurilor din folclorul copiilor

Joi, 6 mai 2010, s-a desfășurat în sala CRED din Luduș “Festivalul jocurilor din folclorul copiilor”, concurs la care au participat cinci formaţii de preşcolari:

  • Grupa mare A de la Grădiniţa cu program prelungit nr.2 din Luduş;
  • Grupa mare de la Grădiniţa cu program normal nr.2 din Luduş;
  • Grupa mare de la Grădiniţa cu program prelungit nr.1 din Luduş
  • Grădiniţa cu program prelungit din Iernut;
  • Grădiniţa cu program normal din Sânger.

În urma deliberărilor, juriul a hotărât ca grupa de preşcolari de la Grădiniţa cu p.n. nr.1 din Luduş să fie recompesaţi cu locul I iar cea de la Grădiniţa cu p.p. nr.2 din Luduş cu locul II, ambele grupe urmând să participe la faza judeţeană a festivalului.

Remember 12-15 mai 1970

Vineri, 14 mai 2010, ora 15, în Sala de festivități a Şcolii Generale Ioan Vlăduțiu, va avea loc un “Remember 1970”, prezentat de dir. prof. Banea Ioan, prof.Berar Antoniu şi prof. Roman Horaţiu, la care sunt invitaţi să participe toți cei care au trăit suferit în acele zile şi doresc să-şi împărtăşească experienţele trăite.


Se lansează workshop-ul on-line “Afaceri de succes în mediul virtual”

Seria de seminarii on-line “Afaceri de succes în mediul virtual” găzduită de portalul eComunitate se adresează atât antreprenorilor care vor să înveţe noţiunile şi tehnicile de bază în promovarea afacerilor cu ajutorul Internetului , cât şi tuturor utilizatorilor interesaţi de afaceri şi de oportunităţile oferite de mediul virtual. Înscrierea este GRATUITA şi oferă antreprenorilor din comunităţile EBC şansa de a învăţa să îşi promoveze produsele sau serviciile pe Internet...


Proiect de parteneriat între trei comunităţi EBC

În cadrul Proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere au fost demarate activităţi pentru facilitarea parteneriatelor între comunităţile EBC şi organizaţii private sau între organizaţii publice, primării şi entităţi private din comunităţile EBC. Scopul principal al acestor parteneriate este de a asigura furnizarea de suport pentru stabilirea de iniţiative şi proiecte sustenabile care să aducă beneficii comunităţii.

RECL Luduş a semnat un parteneriat cu RECL Sânger şi RECL Iernut privind siguranţa copiilor pe internet, având titlul “Știi ce face copilul tău pe internet?”. În cadrul acestui proiect, dacă va fi câştigat, se vor desfăşura acţiuni de conştientizare a părinţilor legate de riscurile la care sunt expuşi copiii pe internet.


Evaluarea naţională-clasa a VIII-a

Azi, 04.05.2010 la ora 12,00, s-a desfăşurat prima probă din cadrul evaluării naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a - proba scrisă la Limba şi literatura română. Proba de limba şi literatura română va fi urmată, joi, 6 mai, de proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar în data de 12 mai, de proba scrisă la matematică.

Mai multe amănunte puteţi citi pe Site-ul Ministerului Educatiei