Activităţi noi la Biblioteca orăşenească din Luduş
În ultimii ani, un subiect foarte dezbătut şi des comentat, atât de profesori, cât şi de părinţi şi elevi, este cel referitor la manualele şcolare, privind conţinutul, aspectul grafic, gradul de încărcare cu informaţii, mai mult sau mai puţin folositoare elevilor. Se ştie că, elaborarea unui manual şcolar eficient presupune respectarea funcţiilor pedagogice de informare, de formare, de antrenare şi de autoinstruire. Cei interesaţi de acest subiect au opinii diferite atunci când vine vorba de faptul dacă manualele din zilele noastre respectă aceste criterii şi, în mod deosebit, dacă manualele din acest început de secol XXI sunt eficiente în procesul de învăţare. Elevii de astăzi se întreabă şi cum erau manualele cu zeci de ani în urmă? Sunt teme şi întrebări la care vor încerca să răspundă profesorii şi elevii invitaţi la Biblioteca orăşenească, vineri, 28 octombrie 2011, la o masă rotundă organizată sub genericul EVOLUŢIA MANUALELOR ŞCOLARE DE-A LUNGUL TIMPULUI. Începând de vineri, timp de o săptămână, biblioteca va găzdui o expoziţie cu manuale şcolare vechi, editate înainte de 1989. Mai mult decât atât, în data de 31 octombrie 2011, va fi ZIUA PORŢILOR DESCHISE, între orele 9,00 şi 17,00, când biblioteca va fi deschisă tuturor celor care doresc să-i calce pragul, vizitatorii având acces şi la depozitul de carte ce cuprinde peste 50.000 de volume, unele dintre ele fiind cărţi rare.
Ziua Armatei Române
Azi, 25 octombrie 2011, sărbătorim Ziua Armatei Române, sărbătoare devenită tradiţională, după cel de Al Doilea Război Mondial. 25 octombrie este ziua în care avem datoria de-a ne reaminti sacrificiile militarilor români, în marile confruntări armate din secolul trecut. Şi la Luduş, această zi va fi marcată printr-un ceremonial religios şi depuneri de coroane, la Monumentul Eroilor, din cartierul Dacia. Numeroşi luduşeni vor participa de asemenea, la festivităţile organizate la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş.
La Mulţi Ani! Armatei Române!
Distribuirea ajutoarelor provenite de la UE pentru persoanele defavorizate
În perioada 24 OCTOMBRIE 2011 - 16 DECEMBRIE 2011, la sediul Depozitului local PEAD 2011 situat în oraşul Luduş, str. Ciocârliei nr.1 (sediu ADP, SERE), de luni până joi, între orele 8,30 – 13,30, se desfăşoară operaţiunea de distribuire a produselor alimentare acordate din stocurile comunitare destinate persoanelor defavorizate, stabilite de prevederile art. 3 din HOTăRÂREA nr. 600/2009. Pentru fiecare persoană beneficiară-eligibilă înscrisă în listă, se vor distribui în mod egal, indiferent de categorie, un total de 36,5 kg alimente. În desfăşurarea acestei operaţiuni sunt folosite, la fel ca şi anul trecut, resurse materiale( un calculator din cadrul PAPI, provenit prin proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere) şi umane( man. Demeter Ladislau), din cadrul Reţelei Economice a Comunităţii Locale Luduş. Mai multe detalii puteţi afla pe ludusonline
CONCURSUL NAŢIONAL DE CROS, TROFEUL ELLA KOVACS
Sâmbătă, 8 octombrie 2011, la Luduş s-a desfăşurat cea de a VII-a ediţie a TROFEULUI ELLA KOVACS, organizată de Asociaţia Club Sportin Luduş, în parteneriat cu Primăria oraşului Luduş, Consiliul Judeţean Mureş, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret.
În fiecare an, concursul se bucură de o tot mai largă participare, fiind susţinut de multipla campioană naţională, balcanică şi europeană, atleta Ella Kovacs, fiică a Luduşului, Cetăţean de Onoare a oraşului Luduş.
La ediţia din acest an au participat 211 atleţi, copii şi juniori, din şapte judeţe ale României, reprezentând cluburile sportive din oraşele Oradea, Braşov, Cluj-Napoca, Turda, Mediaş, Vatra Dornei, Caransebeş, Sighişoara, Sărmaşu şi Luduş, şcolile generale din Bogata de Mureş, Căpuşul de Câmpie, Cuci, Luduş, Moşna, Sărmaşu, Sânger şi Tăureni.
După încheierea celor 12 probe de cros, organizatorii au premiat 36 de concurenţi, cu premii cuprinse între 60 şi 20 de lei, au oferit diplome de participare tuturor copiilor şi juniorilor înscrişi în competiţie, trofee de aur, argint şi bronz celor clasaţi pe primele trei locuri la fiecare probă. Iată câştigătorii competiţiei, la fiecare categorie de vârstă:
COPILE III: I - Stan Andra, din Luduş,II - Tămăşilă Claudia şi III - Chirilă Adina, ambele din Caransebeş.
COPII III: I - Predonescu Alex, din Caransebeş, II - Popa Marius, din Sighişoara, III - Puiac Ovidiu, din Luduş.
COPILE II: I - Stan Lorena, din Luduş, II - Chiş Alina, din Mediaş, III - Vântu Paula, din Vatra Dornei.
COPII II: I - Mihăilescu Daniel , din Vatra Dornei, II - Istrătescu Andrei , din Mediaş, III - Prisăcaru Andrei, din Vatra Dornei.
COPILE I: I - Dreghici Diana şi II - Bontea Denisa,
ambele din Sighişoara, III - Zudor Iulia, din Mediaş.
COPII I: I - Mirea Andrei, din Caransebeş, II - Lostun Alexandru, din Vatra Dornei, III - Micloş Rareş, din Sighişoara.
JUNIOARE III: I - Puşcaşu Roxana, din Vatra Dornei, II - Şopterean Claudia, din Mediaş, III - Spaniol Maria, din Luduş.
JUNIORI III: I - Popescu Rareş, din Mediaş, II - Beldean Dorel, din Luduş, III - Kamizay Levente, din Cluj-Napoca.
JUNIOARE II: I - Macavei Mădălina, din Sighişoara, II - Mureşan Alexandra, din Luduş.
JUNIORI II: I - Leiunca Andrei, din Vatra Dornei, II - Vereş Marius, din Mediaş, III - Cheţan Cătălin, din Turda.
JUNIOARE I: I - Rus Alexandra , din Braşov, II - Gherasim Tania, din Luduş.
JUNIORI I: I - Argint Samuel , din Braşov, II - Matei Alexandru , din Mediaş, III - Şimonfi ştefan, din Sărmaşu.
Felicitări câştigătorilor, felicitări participanţilor, felicitări organizatorilor!
Concurs de fotografii
La 1 martie, Biblioteca orăşenească a lansat un concurs de fotografii intitulat „Luduşul văzut de ... luduşeni!”. Data limită până la care puteţi trimite fotografiile este 30 noiembrie. Câştigătorul premiului I va fi răsplătit cu o cameră foto digitală performantă. Mai multe găsiţi AICI