BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Arhiva septembrie 2012 „Evenimente locale”


TOAMNA LUDUŞEANĂ – 2012

Primăria şi Consiliul Local Luduş, în parteneriat cu Asociaţia nepatrimonială „FLAVIO”, din Făgăraş organizează la finele lunii septembrie, festivalul TOAMNA LUDUŞEANĂ. La manifestările desfăşurate în aer liber vor participa producători agricoli şi meşteri populari din zonă.

Programul va debuta sâmbătă, 29 septembrie, ora 15, cu un program special dedicat copiilor, sub genericul „Aromele toamnei”. Pe platoul din faţa Primăriei copiii sunt invitaţi să participe la o paradă a bicicletelor împodobite ( preşcolari şi şcolari până la clasa a VIII–a inclusiv ) şi la un spectacol – divertisment cu surprize.

După ora 16, pe marea scenă amenajată pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, va fi acordat Titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Luduş, domnului Iulian Boldea, doctor în filologie, profesor universitar la Universitatea Petru Maior, din Târgu Mureş, poet, eseist şi publicist şi domnului Ionel Roman, doctor în filologie, conducător de doctoranzi, profesor universitar, scriitor, preşedinte al Fundaţiei „Andrei şaguna”, singurul luduşean care a avut şansa să acceadă până la demnitatea de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor ( în primele două parlamente ale României postdecembriste ).

Responsabilii cu muzica uşoară vor fi membrii cercurilor de Canto şi Bella Muzica, din Luduş, soliştii Szyntia, Emanuel, Lavinia. Direcţia 5 şi D.J. Draos&Adrian Piper îşi susţin recitalurile după ora 22.

Duminică, 30 septembrie 2012, luduşenii vor avea parte de un amplu program folcloric, care începe la ora 16 şi se încheie aproape de miezul nopţii. Îşi vor dărui publicului cele mai frumoase cântece populare din repertoriul lor, Mariana Anghel, Ionela Moruţan, Stana Stepanescu, Mariana Sandru, Delia Molnar, Monica Pârlea, Roxana Pop şi Septimiu Pop, acompaniaţi de formaţia lui Nelu Gabor.. Ansamblurile de dansuri populare „Transilvania”, „Ardealul”, „Hajdina”, din Luduş, formaţia Cinige, din Târgu Mureş şi Ansamblul „Mugurelul”, din Câmpia Turzii aduc în faţa luduşenilor portul popular, tradiţiile şi dansurile specifice principalelor zone folclorice din România.


toamna2012


În atenţia agricultorilor din zona Luduş

Biroul Cadastru şi Agricultură al Primăriei Luduş informează fermierii că cererile pentru ajutoarele de minimis ale producătorilor agricoli pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat în anul 2011-2012 asupra culturilor agricole se depun la Primăria oraşului Luduş până în data de 15 octombrie 2012. Sunt necesare următoarele documente într-un dosar cu şină:

    - pentru producătorii înscrişi la APIA: CERERE TIP – conform actului normativ; copie de buletin/carte de identitate a solicitantului sau după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a BI/CI a reprezentantului legal; dovada cont activ bancar / trezorerie; copie a cererii unice pe suprafaţă pe anul 2012, certificată prin înscrierea pe copie a sintagmei ,,conform cu originalul”, de centrele locale sau judeţene APIA, însoţită de declaraţia pe suprafaţă pe anul 2012
    - pentru producătorii ce nu sunt înscrişi la APIA: CERERE TIP – conform actului normativ; copie de buletin/carte de identitate a solicitantului sau după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a BI/CI a reprezentantului legal; dovada cont activ bancar / trezorerie; adeverinţă în original, care să ateste, conform înscrisurilor din Registrul agricol, suprafaţa de teren utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză, de minim un hectar.

Alte precizări privind ajutoarele de minimis pentru culturile agricole:

    - Ajutorul de minimis se acordă atât fermierilor care sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură ( APIA ) cu cereri unice de plată pe suprafaţă pe anul 2012, cât şi fermierilor care nu sunt cuprinşi în aceste evidenţe pentru campania de plăţi pe suprafaţă 2012;
    - Ajutorul de minimis se acordă doar pentru culturile din teren arabil cultivat ( terenul necultivat nu beneficiază de acest ajutor);
    - Beneficiarii sprijinului financiar nu pot renunţa la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafeţele de teren pentru care primesc sprijinul în cauză, pe o perioadă de trei ani, începând cu anul în care sprijinul a fost acordat.

Mai multe informaţii se pot obţine la sediul Primăriei din Luduş.




CAMPIONATUL NAŢIONAL DE SKANDENBERG „BRAŢELE DE FIER”, LA LUDUŞ!

În data de 22 septembrie, începând cu orele 15:30, în Sala Mare a Casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu”, din Luduş, va avea loc cea de-a IV-a ediţie a Campionatului Naţional de Skandemberg „Braţele de fier”.


Invitaţi speciali: Olimpiu Fat „Paco”, Ştefan Tamaş „Pitbul”, Daniel Chivu „Profesorul”, Vasile Manole „Chinezu”, Mircea Simicel, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Skandemberg şi Radu Georgescu „Valahu”, care se va ocupa cu întreţinerea atmosferei. Mai multe puteţi citi pe ludus online.



TÂRG DE PĂSĂRI ŞI ANIMALE MICI, LA LUDUŞ

Aproximativ o mie de luduşeni, majoritatea adulţi însoţiţi de copiii lor minori, au vizitat duminică, 2 septembrie 2012, târgul de păsări şi animale mici, organizat în curtea şi pe terenul de sport al şcolii Generale Nr.1 din localitate. Pentru cei mici, prezenţa la târg a fost un minunat prilej să vadă şi să admire porumbei de diferite rase, mărimi, culori şi conformaţie a penajului, fazani, canari, păuni, bibilici, prepeliţe şi interesantele lor ouă cu valoare medicinală, uriaşe găini pentru carne şi găini ouătoare, găinuşe şi cocoşei liliputani din grupa richi, porci vietnamezi, câini ciobăneşti sau din rasa brak german, turturele, acvarii cu peşti exotici, iepuri din rasa uriaş german, cu blană albă sau gri.

animalute

Iniţiativa organizării târgului, ajuns la a cincea ediţie, îi aparţine domnului Teodor Avram, preşedintele asociaţiei de profil din Luduş. La acest târg au fost prezenţi în jur de 200 de pasionaţi crescători de păsări şi animale mici din Luduş şi din alte localităţi ale judeţului Mureş, dar şi din judeţele Alba, Cluj, Bistriţa Năsăud, Sibiu.

pasari

Ediţiile următoare ale târgului din Luduş sunt planificate să aibă loc în zilele de 7 octombrie, 4 noiembrie şi 2 decembrie 2012.



LOCURI DE MUNCĂ VACANTE, PENTRU LUDUŞENI

Primăria oraşului Luduş a semnat un parteneriat strategic cu producătorul de îngrăşăminte „AZOMUREŞ”, din Târgu Mureş, în vederea reducerii şomajului din oraşul Luduş. Luduşenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă pot depune CV-urile la Secretariatul Primăriei Luduş, în zilele lucrătoare, sau le pot trimite pe e-mail, la adresa cariere@azomures.com


parteneriat

FESTIVAL DE CÂNTECE PATRIOTICE „LA OARBA ŞI LA IERNUT”, EDIŢIA A II-A

Festivalul de cântece patriotice „La Oarba şi la Iernut” a avut loc miercuri, 15 august 2012, zi în care creştinii au prăznuit Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. La ediţia din acest an au fost prezenţi peste 12.000 de români, cu câteva mii mai mulţi decât anul trecut, veniţi din întregul cuprins al Transilvaniei, din alte provincii istorice ale României, dar şi din afara ţării.

Festivităţile au început cu ceremonialul militar care a marcat sosirea pe platoul din faţa Cimitirului şi a Monumentului eroilor de la Oarba de Mureş a oficialităţilor: domnii Alexandru Frăteanu, prefectul în exerciţiu a judeţului Mureş, Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean, însoţit de vicepreşedintele Ovidiu Dancu, Valentin Pescari, inspectorul şef al Poliţiei Mureşene, Dumitru Pavel, inspectorul şef al Jandarmeriei din judeţul nostru, col. Iacob Valentin, reprezentant al Garnizoanei Militare din Târgu Mureş, col. Ovidiu Găzdac, prim-adjunct al inspectorului şef de la ISU Mureş, Ioan Nicoară, primarul oraşului Iernut, în calitatea sa de gazdă a festivalului, Cristian Moldovan, primarul oraşului Luduş, primarii oraşelor Reghin şi Târnăveni, ai comunelor Deda, Suseni, Petelea, Lunca Bradului.

Printre miile de participanţi la festival au fost şi mulţi luduşeni. „Am decis, ca în parteneriat cu SC Happy Serv să asigurăm pensionarilor posibilitatea de a fi prezenţi la Oarba de Mureş, de Sfânta Maria, printr-un transport gratuit. Au fost disponibile 100 de locuri, transportul făcându-se cu două autobuze dotate cu aer condiţionat.”, a declarat primarul luduşean Cristian Moldovan.

Amintiri personale, relatări ale unor participanţi la luptele din timpul celor 20 de zile de infern din septembrie şi prima decadă a lunii octombrie 1944, pentru cucerirea cotelor 409, 435, 463, 477, 495 şi a altor zone fortificate controlate de germani pe dealul Sângeorgiului, de la Iernut - Oarba de Mureş, au fost prezentate în succintul discurs al profesorului de istorie Mircea Gheborean. Emoţionanta slujbă de pomenire a celor 11.500 de eroi români căzuţi la datorie în luptele de eliberare de la Iernut, Oarba de Mureş şi din celelalte localităţi ale judeţului Mureş, în toamna anului 1944, a fost oficiată de un sobor de preoţi ortodocşi şi greco-catolici.

În acordurile Imnului Eroilor, pe soclul Monumentului de la Oarba de Mureş au fost depuse coroane din cetină verde de brad, împodobite cu flori ale recunoştinţei şi cu tricolorul roşu, galben şi albastru. Festivalul de cântece patriotice, iniţiat, organizat şi prezentat de îndrăgitul interpret de muzică populară Ciprian Istrate, a început în jur de ora 16. Oficialităţile prezente au făcut referiri la încărcătura istorică şi patriotică a locului unde se desfăşoară festivalul şi la participarea numărului mare de români, cu felicitări la adresa organizatorilor, colaboratorilor şi artiştilor profesionişti sau amatori invitaţi.

Rând pe rând s-au prezentat pe scenă ansamblurile folclorice „Iernuţeana”, „Sânzâiana”, din Turda, cel din comuna Mihai Viteazul, judeţul Cluj, „Flori de nalbă” şi „Stejarul”, din comuna Daneş, interpreţii profesionişti de muzică populară Sava Negrean Brudaşcu, Mariana Anghel, Nicolae Mureşan, Cristian Pomohaci, Nicolae Furdui Iancu, Ciprian şi Mihaela Istrate, acompaniaţi de grupul instrumental „Ceteraşi de pe Câmpie”, încântându-i pe spectatori cu minunatele costume populare, cu dansurile şi cântecele populare şi patriotice culese din tezaurul cultural tradiţional al poporului român. Cu toţii au fost primiţi cu bucurie şi răsplătiţi cu îndelungi aplauze.